De inschrijving voor deelname aan een nieuwe vakopleiding is geopend. Deze opleiding start medio februari 2018. In de vakopleiding leren de deelnemers alle belangrijke zaken over de oorsprong, de geschiedenis , de ontwikkeling en de technieken en materialen en de toepassingen van het Staphorster stipwerk.
Op 2 september 2017 vond de tweede stipwerkdag plaats. Deze werd geopend door Burgemeester Segers met de start van de korte documentaire over Staphorster Stipwerk.

Op zaterdag 2 september 2017 organiseert de Stichting Staphorster Stipwerk in samenwerking met Museum Staphorst de “Staphorster stipwerkdag”. Van 11-16 uur bent u van harte welkom bij Museum staphorst.

Meer nieuws

Nieuws

Vakopleiding Staphorster stipwerk gestart!

Voor die tweede opleiding zijn nog een aantal plaatsen vrij. Wie niet de kans wil lopen om te laat te komen, wordt geadviseerd zich snel aan te melden via deze site.

 

De groep die nu gestart is bestaat uit 19 deelnemers. Van de cursisten wonen er 12 in Staphorst of Rouveen, 7 personen wonen elders. Onder hen is een aantal relatief ouderen, maar ook veel jongvolwassenen. Mensen met allerlei verschillende achtergronden en beroepen, die allemaal geïnteresseerd zijn in het Staphorster stipwerk. Sommigen vanuit hun Staphorster achtergrond of contacten, anderen vanuit hun beroep bijv. als kunstenaar of ontwerper.

De start op maandag 27 september verliep prima. De deelnemers kregen veel te zien en te horen over de oorsprong van het traditionele stipwerkambacht en over de huidige ontwikkelingen. Zij gingen met veel inspiratie naar huis en hebben er echt zin in om alle 'ins and outs' van het stipwerk te leren van Gerard van Oosten.

In totaal volgen zij 10 modules waarbij iedere module een ander aspect van het stipwerk aan de orde komt: motieven en patronen, zelf stempels maken, traditioneel stipwerk op textiel, stipwerk op diverse andere materialen, enz. Ook nuttige informatie over bijv. het landelijke ambachtennetwerk, het stipwerkzorgplan en het organiseren van workshops staan op het programma.

Tot slot maken de deelnemers als afsluiting van hun opleiding, in maart 2015, hun eigen meesterstuk...!

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met onze voorzitter, Betty Hoogeveen, tel. 06 52094771.