De inschrijving voor deelname aan een nieuwe vakopleiding is geopend. Deze opleiding start medio februari 2018. In de vakopleiding leren de deelnemers alle belangrijke zaken over de oorsprong, de geschiedenis , de ontwikkeling en de technieken en materialen en de toepassingen van het Staphorster stipwerk.
Op 2 september 2017 vond de tweede stipwerkdag plaats. Deze werd geopend door Burgemeester Segers met de start van de korte documentaire over Staphorster Stipwerk.

Op zaterdag 2 september 2017 organiseert de Stichting Staphorster Stipwerk in samenwerking met Museum Staphorst de “Staphorster stipwerkdag”. Van 11-16 uur bent u van harte welkom bij Museum staphorst.

Meer nieuws

Nieuws

Stipwerkdag 2 september 2017

Op deze dag presenteren diverse stipwerk vakmensen hun traditionele of moderne stipwerk.

Om 11.00 uur start de dag met de première van een korte documentaire over Staphorster Stipwerk. Deze sprekende documentaire is gemaakt door de Amsterdamse Filmstichting in opdracht van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN). Gedurende de dag wordt de film een aantal keren vertoond, afgewisseld door een compilatie van andere stipwerkfilmpjes en -foto’s.

Op de Staphorster stipwerkdag van 2 september kunnen bezoekers aan Museum Staphorst  de traditionele en eigentijdse technieken en producten bekijken en bewonderen, van 11.00 uur – 16.00 uur. Er worden prachtige creaties geëxposeerd.  Ook kunnen bezoekers zelf stipwerk drukken, geholpen door de vakmensen. Een eenvoudig kaartje kost € 2,50 en een zelf meegenomen object bijvoorbeeld een t-shirt, lingerie of decoratief voorwerp kost € 5,00.

Na het succes van de eerste stipwerkdag in 2016 is een jaarlijkse traditie geboren. Elk jaar wordt er een afwisselend programma geboden zodat bezoekers verrast blijven. Deze dag wordt ondersteund door Stiptwerk uitzendbureau. Het bijna gelijknamige uitzendbureau draagt de Stichting al jaren een warm hart toe en maakt het promoten van het ambacht Staphorster Stipwerk mogelijk.

Staphorster stipwerk  is een traditionele ambachtelijke druktechniek, die oorspronkelijk vooral werd gebruikt in de Staphorster klederdracht.  Mutsjes en kraplappen werden bedrukt  met motiefjes en patronen, samengesteld uit talloze stipjes. Dit gebeurde met behulp van  drukblokken of met kleine, zelf gemaakte stempeltjes.

In de afgelopen 5 jaar is het Staphorster stipwerk weer helemaal opgebloeid. Dit komt o.a. door de vakopleidingen en workshops die zijn georganiseerd. Door de talloze eigentijdse toepassingen van het stipwerk  wordt een breed publiek bereikt. Dit varieert van kinderen op de basisscholen tot de  verwende, modieuze doelgroep in de Parijse modewereld!

De toegangsprijs voor het museum is € 4,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen t/m 12 jaar.