De Stichting Staphorster Stipwerk en Ontdek Staphorst waren 8 en 9 september aanwezig bij de landelijke opening van Open Monumentendag in Zwolle. Het thema van de Open Monumentendagen dit jaar was ‘Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed. Dit zijn vaardigheden en tradities die we in Nederland willen bewaren. Het Staphorster Stipwerk heeft sinds 2014 een plaats op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Onderdeel van de opening was een verrassende Maakmarkt in hartje Zwolle op vrijdag en zaterdag. Bezoekers konden zelf het ‘stippen’ uitproberen. Dat was een doorslaand succes. De banken in de kraam waren continu gevuld met kinderen en volwassen die hun creativiteit konden laten zien. De waslijn met gestipte kaarten om te laten drogen hing helemaal vol. Na afloop mochten de creaties mee naar huis.

Naast het Stipwerk kon er ook letterlijk van Staphorst-Rouveen geproefd worden. Bezoekers konden smullen van diverse soorten kaas van de kaasfabriek CZ uit Rouveen. Van ‘Rouveens roem’ tot ‘Tricole’ tot de eerste vegan kaas. Een kleurrijke presentatie van kaas die uitstekend past bij het kleurrijke Stipwerk van de kleurrijke dorpen Staphorst, Rouveen en IJhorst.

Tekst verkregen via: https://meppelercourant.nl/staphorst/destaphorster/Staphorst-laat-zich-zien-tijdens-landelijke-opening-Open-Monumentendag-28633917.html

Foto’s verkregen via: https://www.ontdekstaphorst.nl/het-laatste-nieuws-van-ontdekstaphorst/6044/staphorst-promotie-tijdens-landelijke-opening-open-monumentendag/